Cognitief sterk functionerend in onderwijs

Er bestaan heel wat visies en modellen rond hoogbegaafdheid, maar er is wél eensgezindheid over het belang van een passende leeromgeving bij het omzetten van cognitief talent in effectieve leerprestaties. Onderwijs is daar uiteraard een heel belangrijk onderdeel van. Het komt er dus op aan een leeromgeving te creëren die aansluit bij de specifieke onderwijsbehoeften van hoogbegaafde of cognitief sterke leerlingen.
​
Leren begint wanneer de leerstof die wordt aangeboden zich in de ‘zone van de naaste ontwikkeling’ bevindt. Dus weg uit die comfortzone. Precies daar waar het wat wringt, wat schuurt, waar je moeite moet doen. Misschien voel je zelfs ook wat die spanning of -wie weet- wat aarzeling, maar dan plots ... spring je toch. Hoppa! Ken je dat gevoel?
​
De meerderheid van de leerlingen volgt het standaardaanbod waarbij de boog -afhankelijk van het kind- nu eens wat meer en dan eens wat minder gespannen staat.
Bij cognitief sterk functionerende (CSF) leerligen ziet dit er helemaal anders uit. Zij beschikken al over zoveel opgedane kennis en vaardigheden dat hun comfortzone veel groter is dan bij de gemiddelde leerling. Dat wil dus zeggen dat zij behoefte hebben aan meer uitdaging (niet: meer werk!) dan het reguliere aanbod om hun comfortzone te verlaten. Dat gevoel waar je dus even door moet, dat schuren, gebeurt op een andere plek dan bij de gemiddelde leerling.
Wanneer je echter te weinig uitdaging vindt in het reguliere aanbod, ontstaat er frustratie omdat jouw grote leerhonger niet gestild wordt. Je krijgt te weinig kansen om vaardigheden in te zetten, talenten te ontdekken of te ontplooien. Het logische gevolg: weinig voldoening en een dalende motivatie. Dat kan zich uiten in desinteresse, lastig en onaangepast of zelfs depressief gedrag. Je zou voor minder, niet?
Nog iets krachtiger gesteld: wanneer deze situatie te lang aanhoudt, voelt een hoogbegaafde leerling zich steeds meer de vreemde eend in de bijt en verliest het contact met het eigen potentieel. Hierdoor komt het zelfvertrouwen onder vuur te liggen, loert faalangst om de hoek en opent dit de weg misschien naar onderpresteren of zelfs afhaken. Dat klinkt hier allerminst positief en krachtig. En ver weg van wat jij als onderwijsprofessional voor hebt met jouw leerlingen. Helaas is dit wel de realiteit die zich kan tonen.
Maar oef! Gelukkig bestaan er behoorlijk wat interventies die we kunnen inzetten in jouw school of klas zodat het niet zover hoeft te komen! En weet je: hoe sneller we er bij zijn, hoe beter! Let's go! Zie je als schooldirecteur, zorgcoördinator of leerkracht hier door de bomen het bos niet meer? Of denk je er al lang over om hierin iets duurzaams tot ontwikkeling te brengen? Je erkent m.a. w. de noodzaak, maar vindt geen ruimte om dit door iemand binnen het schoolteam te laten leiden omdat er al zoveel katjes te geselen zijn op de klasvloer?  Ik ken het probleem! Als gewezen zorgcoördinator en later zorgteamcoach en adjunct-directeur ondervond ik dat de uitdagingen binnen het onderwijs groot zijn en de handen ontoereikend om als school alles alleen aan te pakken. Daardoor is het ook niet altijd zo evident om leerkrachten op opleiding te sturen. Zij zijn vaak onmisbaar of hebben onvoldoende tijd om de kennis nadien te delen in het team én deze ook nog eens tot uitvoering te brengen.Maar hé, je hoeft het niet alleen te doen! Ik zei het al: ik noem me graag een onderwijsfreak en ik barst van enthousiasme bij het idee dat ik jouw schoolteam hierin mag begeleiden!  Met mijn ervaringen die ik opdeed in het onderwijs en de boeiende opleidingen (interne link) die ik hier ook in volgde, loop ik graag met jullie mee. Meer zelfs: ik voel me als een vis in het water op dit domein.  Verandering heeft me altijd al geboeid. Het is een manier om tot groei en ontwikkeling te komen. Ik zie het als een creatief proces van reflecteren en evalueren, van behouden wat goed loopt en onderzoeken waar en hoe we samen met het team kunnen bijsturen om tot een next level te geraken.  Ik wil dit graag met jouw team verwezenlijken! Ik doe dat door een veilige en vruchtbare bodem aan te bieden waarbinnen ik niet enkel de competentie rond hoogbegaafdheid kan versterken, maar uiteraard ook voldoende aandacht schenk aan autonomie en verbinding: dé vitamines voor duurzame groei (prof. Vansteenkiste) waar ik zelf ook zo vrolijk van word!  Laten we elkaar versterken, want ik geloof in de kracht die uit synergie ontstaat!
Aanbod
Een beleid op maat volgens de visie en de waarden van jouw school
Ik begeleid jouw team richting een krachtig beleid waarbinnen cognitief sterk functionerende leerlingen in hun kracht kunnen staan doordat zij in contact komen met hun potentieel, juiste keuzes maken en mogen schitteren. ​
​
​
Pedagogische studiedagen
Is de tijd nog niet rijp om een totaalbeleid uit te werken rond cognitief sterk functionerende leerlingen, maar wil je graag wat algemene kennis rond hoogbegaafdheid introduceren in jouw team? Dan luister ik naar jullie leervragen en stel ik een programma samen waar jullie mee kunnen duiken in de materie rond CSF-lln.
Mogelijke vragen die aan bod kunnen komen:
Hoe sta ik met een groeigerichte mindset voor de klas?
Hoe kan ik motivatie aanwakkeren bij cognitief sterk functionerende leerlingen?
Is een plusklas de oplossing?
Is versnellen een vergiftigd geschenk?
Welk soort verrijkingsmateriaal is voedend voor dat snelle, complexe en creatieve brein?
Waar ligt de grens binnen onze school?
Hoe signaleren we deze leerlingen bij gebrek aan een diagnose?
Wat te doen met faalangst bij cognitief sterk functionerende leerlingen?
Voordeel: dit werkt inspirerend (dat kan ik garanderen!), sensibiliserend en creëert dus mee draagvlak, wat de ideale voorbereiding kan zijn om hierna volgende stappen te zetten.
Workshops
Ben je op zoek naar een workshop rond bijvoorbeeld “Hoe compacten?” , “Wat is kwalitatief verrijkingsmateriaal?”, “Lesgeven en evalueren m.b.v. de taxonomie van Bloom”, “mindset”, … ? Dan licht ik mijn creatieve brein op voor jouw team en zet ik hen op een actieve manier aan het werk.
Voordeel: (zorg)leerkrachten kunnen hierna met meer zelfvertrouwen en creatiekracht aan de slag en meteen het geleerde toepassen en uitstralen op de klasvloer of de rest van het team.
Coachen van individuele leerkrachten
Wanneer leerkrachten zich -om welke reden dan ook- belemmerd voelen of vast komen te zitten in hun lespraktijk, kan een individuele coachingsessie een oplossing bieden.
Ik volgde in Nederland onder andere de opleiding Krachtgericht Coachen bij prof. Fred Korthagen (prof. In de onderwijskunde aan de universiteit Utrecht, gespecialiseerd in opleiden, trainen en coachen naar persoonlijke en professionele groei) en Ellen Nuijten (eveneens gespecialiseerd in persoonlijke en professionele groei).
Dit is een heel krachtige coachingsmethode waarmee ik leerkrachten via diepgaande reflectie duurzaam help richting hun volle potentieel. Zo kunnen ze hun kwaliteiten opnieuw aanboren en opnieuw krachtig voor de klas gaan staan.
​
​
Lachsessies
Heb je het gevoel dat jouw team op dit moment amper het hoofd boven
water kan houden en dat dit zich durft te vertalen in piekeren, drammen,
onzekerheid, stress, negativiteit,…?
Dan is het eerder tijd om wat zuurstof toe te dienen! Een heerlijke manier
hiervoor is bijvoorbeeld door middel van een lachsessie. Samen lachen is
samen verbinden, ontladen, ontspannen en de sleur of ballast even achter-
wege laten. Het is samen even foert zeggen én relativeren. Het is ook samen
nieuwe energie genereren en met nieuwe moed verder gaan.
Is dit wat jouw team nodig heeft? Dan kom ik graag naar jouw school om bijvoorbeeld de middagpauze lachend met hen in te vullen! :-) En weet je wat: ik hanteer speciale prijzen binnen onderwijs nét omdat het in deze tijden zo uitdagend is voor leerkrachten en ik hen die ontlading zó gun!
​
​
​
​









